DKA - Rapstedt, Bülderup und Tingleff

Pædagogisk læringsmiljø

Uden sikker tilknytning - ingen udforskning

Det pædagogiske læringsmiljø

Det pædagogiske læringsmiljø i børnehaven har til formål at understøtte barnets trivsel, læring, udvikling og dannelse og er til stede hele dagen. Et læringsmiljø, der følelsesmæssigt støtter barnet, er afgørende for at barnet udforsker sin verden. Vi er meget opmærksomme på, at børnenes udforskende og frie leg, aktive deltagelse i forskellige pædagogiske aktiviteter samt hverdagsrutiner grundlæggende kræver opmærksomme voksne. Gennem nærvær og omsorg skaber vi en  tryg base for børnene. Ikke kun de små børn, men også de større børn i børnehaven har på forskellig vis brug for vores fysiske nærhed, vores opmærksomhed og vores anerkendelse for at kunne lære og udvikle sig.

I vores børnehave arbejder vi efter et åbent koncept Børnene kan bevæge sig frit mellem de enkelte rum og lege i aldersintegrerede grupper. Børnene afprøver sig selv og finder sammen ud fra deres aktuelle udvikling. De har frihed til og mulighed for at vælge forskellige legekonstellationer og finde ud af både med hvem og hvad de ønsker at lege med og udvikler sig gennem rollemodeller.

Børnenes frie leg

Det er vigtigt for os, at vores rum understøtter børnenes selvregulerede leg og at behovet for børnenes følelse af autonomi opfyldes. Samtidig danner rummene også rammerne for de planlagte gruppeaktiviteter og rutinerne i hverdagen. Vores rum og udendørsområde tilgodeser forskellige udviklingsområder. Børnene kan gøre sig erfaringer både med krop og med sanser. Gennem det sociale samspil mellem børnene fremmes også det sproglige og kognitive område.

Vores rum inviterer til ** udforskning, at eksperimentere** og learning by doing. Rummene er indrettet som „rum i rummet“. Det betyder, at vi har mange små legehjørner, hvor børnene kan lege uforstyrret og fordybet med hinanden i mindre grupper. Dette gør sig også gældende ved indretningen af vores legeplads.

Vi bruger små hjælpere, det er fx tegn, billeder eller lignende, der tjener som en guide for børnene og som understøtter at børnene kan lege . Billeder på kasserne med legetøjet hjælper med at finde det legetøj man ønsker at lege med, tæpper på gulvet afgrænser legerummet og billeder med bare fødder viser, hvor man skal tage sine sko af.

Rummet som "tredje pædagog"

Vi arbejder løbende med analyser af rummene. Børnenes adfærd og børnenes synspunkter fortæller os hvor der skal ændres noget. Hvor kan børnene lide at være, og hvor oplever vi at de kan lege selvreguleret? Er der steder, hvor der er mere konflikt eller uro?

Når vi analyserer rummet, er vi også opmærksomme på rummenes opfordringskraft, dvs. at vi indretter rummene på en sådan måde, at det „viser“ børnene, hvilke muligheder der er for at lege her. Vi indretter rum og materiale så de f.eks. fortæller „her kan vi bygge“, „her kan vi klippe og klistre, tegne og spille spil“ eller „her kan man tumle og udfolde sig fysisk“.

Vi ønsker også at vores rum gennem farver, møbler og udstyr udtrykker stemninger og bidrager til trivsel.

Anvendelse af spil- og beskæftigelsesmaterialer

I valget af legetøj og materialer, lægger vi stor vægt på at gøre det muligt at skabe en bred vifte af leg og læringsoplevelser. Vi er opmærksomme på kvaliteten af legetøj og materialer, der stilles til rådighed for børnene, uanset om det er spil, bøger eller farver og farveblyanter. Det samme gør sig gældende for apps til IPad og hvordan der leges med disse.

Det er vigtigt for os, at legetøjet er velorganiseret. Det opbevares overskueligt for børnene så det hjælper dem med at få et overblik over legetøjet for at kunne vælge mere målrettet, men også så det inspirerer børnene – “hvad kan jeg lege med” – eller „“ hvor skal jeg lægge det, når jeg er færdig“.

I valget af vores legetøj er vi opmærksomme på, at børnene har både traditionelt legetøj såsom puslespil, dukker, biler og tog, men også legetøj, der inviterer til fri, kreativ og konstruktiv leg. Der er f.eks. både byggeklodser, Kappla-sten eller hjemmelavet modelervoks. Især det frie, konstruktive legetøj inviterer til dialog mellem børnene ved at man skal forhandle med hinanden om, hvordan noget skal bygges og hvilke ideer man forfølger.

På legepladsen inviterer vores legeredskaber til en bred vifte af krops- og sanseoplevelser. Børnene kører på løbehjul eller mooncars, leger med sand og vand, gynger eller klatrer i vores træer eller klatrestativer.

Pædagogiske aktiviteter

Vi laver en aktivitetsplan for hver uge, hvor børn og forældre kan se, hvem der hvornår er sammen med hvilke voksne. På den måde får børnene et overblik over de tilbud, der er tilgængelige. Denne aktivitetsplan bruges ikke kun til planlægning, men kan også understøtte en vigtig byggesten i barnets udvikling. Hvilken dag har vi i dag? Med hvem er jeg sammen i dag? Hvad skal vi lave i dag? For de voksne er dette en selvfølge – for børnene en hjælp til at forstå tid og rum, hverdage og tilhørsforholdet til gruppen.

De planlagte aktiviteter tager udgangspunkt i målsætningen for de 6 læreplanstemaer og gennemføres i praksis gennem faste ugentlige aktiviteter samt projekter og temadage.

Ud over børnehaven som pædagogisk læringsmiljø har også børnehavens nærmiljø en stor betydning for børnenes læring. Skoven, køkkenhaven, gymnastik- og svømmehallen, biblioteket eller besøg på forældrenes gårde og arbejde er tillige vigtige læringsmiljøer for børnene. De oplever sammenhæng mellem børnehaveverdenen og verden uden for og dette skaber værdifulde oplevelser.

Hverdagsrutiner

Hverdagsrutinerne er et vigtigt læringsmiljø for børnene (se mere under Info: hverdagsrutiner). Gennem de tilbagevendende rutiner og små ritualer lærer børnene vigtige former for samvær. De understøtter den sociale og kulturelle dannelse af børnene og er af stor betydning for fællesskabet. De fællesskaber, der opstår gennem hverdagsrutiner, styrker fællesskabsfølelsen – „jeg er en del af fællesskabet“ og bidrager til den alsidige personlige udvikling.

×